Fosse Ardeatine


Den 23 mars 1944 genomförde italienska partisaner ett attentat i centrala Rom mot det tyska SS polisregementet Bozen. En på förhand utplacerad sprängladdning detonerade när regementet passerade och den följdes av en eldstrid mellan SS soldater och partisaner. Attentatet skördade ca 25 tyskar och ytterligare sju sårades dödligt. Det tyska svaret lät inte vänta på sig och redan samma kväll sammanställdes listor på italienare som skulle mördas som hämnd för attentatet. Nästa dag fördes 335 personer till ett gammalt stenbrott (Fosse Ardeatine) strax söder om Rom. Offren fördes in i stenbrottet i grupper om fem åt gången och sköts. Avrättningarna leddes av SS officerarna Erich Priebke och Karl Hass. Kropparna begravdes sedan bland stenarna. Avrättningarna genomfördes i hemlighet och någon officiell proklamation som annars var vanligt när tyskarna ville statuera exempel utfärdades aldrig. Rykten om massakern spred sig dock och drygt två månader senare när Rom befriats hittades kropparna som grävdes fram och begravdes på nytt.

Nuvarande status: Bevarat med museum (2018).

Adress: Via Ardeatina 174, 00179 Rom.

Att ta sig dit: Buss från Rom.

Kommentar:

Det går att besöka stenbrottet och strax utanför finns ett mausoleum med 335 st. sarkofager prydligt uppställda med namn på varje enskild person som mördades. På sätt och vis har Fosse Ardeatine blivit en nationell symbol för den tyska ockupationen och de brott den begick i Italien under andra världskriget. Det finns även ett litet museum men det är stenbrottet och mausoleet som är det intressanta.

En av de ansvariga för massakern, SS-officeraren Erich Priebke, flydde efter kriget till Argentina där han under 50 år levde ostört så till den grad att han till slut kände sig trygg med att kunna prata fritt om massakern. Detta visade sig vara ett misstag från Priebkes sida och röster hördes om att han skulle utlämnas till Italien och ställas inför rätta. De argentinska myndigheterna placerade Priebke i husarrest i väntan på att överlämnas till italienska myndigheter vilket skedde 1995 då han flögs till Italien. Priebke friades i den inledande rättegången vilket resulterade i våldsamma protester som mynnade ut i en ny rättegång. I den rättegången dömdes Priebke till 10 års fängelse men som pga. hans ålder (85 år) omvandlades till husarrest. Priebke dog i Rom 2013 i en ålder av 100 år. Han uttryckte aldrig någon ånger eller moraliskt ansvar för sina handlingar.

Litteraturtips: Katz, Robert: The Battle for Rome: The Germans, the Allies, the Partisans, and the Pope, september 1943–June 1944 (2004).