Rom – Foro Italico


I nordvästra Rom ligger sportkomplexet Foro Italico. Detta komplex byggdes mellan 1928 och 1938 och byggdes med 1944 års olympiska sommarspel i åtanke som Rom tänkte söka. Komplexet kom att bestå av ett flertal olika anläggningar i varierande storlek. Den största var Olympiastadion som började byggas 1937. Andra spektakulära arenor var Stadio dei Marmi som omgärdas av skulpturer bestående av atletiska män. Fram till 1945 kallades Foro Italico för Foro Mussolini som en hyllning till den italienske fascistledaren.

Nuvarande status: Bevarat (2018).

Adress: Via Capoprati, 00135 Rom.

Att ta sig dit: Spårvagn från Flaminio till hållplats Mancini.

Kommentar:

Några olympiska spel kom aldrig att äga rum 1944 utan Rom fick vänta till 1960. Olympiastadion används idag för diverse större idrottsevenemang och är också fotbollslagen Roma och Lazios hemmaplan. Anläggningarna runt omkring används också för evenemang och träning.

I Italien har man ett ganska avslappnat förhållande till Mussolini och hans fascism och det syns verkligen vid Foro Italico. Strax utanför entrén till Olympiastadion står en obelisk med Mussolinis namn tydligt ingraverat. Likaså på det f.d. olympiaområdet är både Mussolini och fascismen ständigt närvarande i form av skulpturer, monument, reliefer och byggnader. Framförallt ytan mellan obelisken och stadion är full med marmormonument och mosaik reliefer med hyllningar till fascismen/Mussolini och det antika. Syftet är att visa att det finns en koppling med det nya (fascismen) och det gamla (antika). Allt med starka influenser från futurismen vars konstart löper som en röd tråd genom fascismen. Annat som är svårt att missa är de hundratals skulpturer av atletiska män som finns utplacerade på hela olympiaområdet och som utstrålar ett budskap av makt och styrka.

Litteraturtips: Hägg, Göran: Mussolini: En studie i makt (2008).