Spean Bridge


I juni 1940 efter att britterna evakuerat delar av den brittiska expeditionskåren från Dunkirk i nordöstra Frankrike beslöt den brittiske premiärministern Winston Churchill att skapa en kår av elitsoldater som skulle skickas till ockuperade länder för att utföra uppdrag. Det kunde vara sabotage, spaning, eldöverfall och t.o.m. mord på enskilda individer. Denna kår fick namnet Kommandos som med Churchills egna ord skulle sätta det ockuperade Europa i brand och sprida skräck och fruktan hos de tyska ockupanterna.

Kommandos bestod inte bara av britter utan även av andra unga män som flytt till Storbritannien från sina hemländer och den tyska ockupationen. Men även män från länder som var allierade eller tillhörde det brittiska samväldet sökte sig till Kommandos. Oavsett vart de kom ifrån så kom de från olika samhällsklasser och vapengrenar. Utbildningen var frivillig och gemensamt för dem som anmälde sig var att de måste uppfylla hårda psykiska och fysiska krav. Framför måste de vara motiverade till utbildningen införstådda med riskerna på de uppdrag de eventuellt skickades på efter genomförd utbildning.

Under 1942 förlades utbildningen till ett slott i Achnacarry på det skotska höglandet. Området var väl isolerat med endast små byar i omgivningen och kunde därmed hållas hemlig och fri från insyn. Området är stort, landskapet varierande och kargt med skiftande väder vilket sammantaget gjorde området idealisk. Här fick de träna närstrid, vapenexercis, orientering, fysik, överlevnad, långa marscher, oavsett årstid, kommandosoldaterna skulle vara förbereda på det mesta. Många som påbörjade utbildningen klarade inte utav den och skickades tillbaka till sin ursprungliga militära enhet. De som klarade utbildningen kom sedan att tillhöra någon av de ca trettio enheter som sammansattes under kriget. Inte sällan skickades fransktalande kommandosoldater på uppdrag till Frankrike, norska till Norge, tjeckiska till Tjeckoslovakien osv.

Kommandosoldaterna kom att utföra alla former av uppdrag på alla krigsskådeplatser och i skiftande miljöer. Inte bara i Europa, utan även i Nordafrika och i Asien. Som kommandosoldat bakom fiendens linjer var insatsen högre och man kunde inte nödvändigtvis räkna med att fienden skulle behandla tillfångatagna kommandosoldater enligt Genevekonventionen. Hitler utfärdade bl.a. den ökända Kommandoordern som innebar att tillfångatagna kommandosoldater skulle, eller i alla fall, skulle kunna mördas på plats utan rättegång. Under kriget dödades ca 1700 kommandosoldater på uppdrag.

Nuvarande status: Bevarat med monument (2001).

Läge: 56°53' 53.79" N 04°56' 41.16" W

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Monumentet ligger på vägen mellan Spean Bridge och Achnacarry. Det var till Spean Bridge kadetterna anlände med tåg och sedan fick marschera ca en mil till Achnacarry där utbildningen var förlagd. Det ligger på en höjd med utsikt över landskapet där utbildningen ägde rum. Sedan jag var där har det upprättats en minneslund där f.d. kommandosoldater kan få sin aska utspridd.

Litteraturtips: Mackenzie, W.J.M.: The Secret History of SOE: The Special Operations Executive 1940 – 1945 (2002).