Terror Háza


När det fascistiska Pilkorspartiet med Ferenc Szalasi som ledare installerades med tyskt stöd som regeringsparti i Ungern i oktober 1944 påbörjades en terror mot inte bara judar utan även andra oliktänkande i Ungern. Pilkorspartiet upprättade sitt högkvarter på Andrássy 60 (Terror Háza) i centrala Budapest. I byggnadens källarplan upprättades ett fängelse där politiska motståndare misshandlades och mördades. När Ungern och Budapest ”befriades” av sovjetiska trupper i februari 1945 övertog ungerska kommunister pilkorsarnas f.d. högkvarter och installerade en egen politisk polis (PRO, senare även kallad ÁVO och ÁVH) med uppgift att förfölja politiskt oliktänkande medborgare. Ledaren för samtliga tre polisorgan var den f.d. skräddarlärlingen Péter Gábor som i egenskap av chef blev herre över liv och död.

Förhören av misstänkta kunde pågå alltifrån enstaka dagar till flera veckor innan de flesta bröt samman och skrev under någon form av bekännelse för att slippa vidare tortyr. En del dömdes till straffarbete och skickades till något GULAG läger medan andra dömdes till döden. De som dömdes till döden avrättades vid ett annat fängelse i Budapest som kallades för det lilla fängelset (13 Kozma Utca). Men trots sin kommunistiska övertygelse var Gábor jude och föll därför offer för Stalins judiska förföljelser under 1953 och arresterades. Under kommunismen växte den politiska polisen sig allt starkare och därför kom högkvarteret att ständigt expandera och inkludera flera andra byggnader runtomkring Andrássy 60. 1956 hade organisationen vuxit så stort att den blev tvungen att lämna Andrássy 60. Flera av de ursprungliga rummen byggdes därefter om och fängelsecellerna förstördes.

Nuvarande status: Bevarat med museum (2010).

Adress: Andrássy út 60, 1062 Budapest.

Att ta sig dit: Tunnelbana eller spårvagn till stationen/hållplatsen Oktogon.

Kommentar:

Museet öppnade 2002 och tyngdpunkten ligger på den kommunistiska ockupationen. Fängelsecellerna har rekonstruerats och det finns även flera utställningar och monument tillägnat den ungerska revolutionen 1956. I det lilla fängelset finns det också en litet museum som kan besökas.  Ferenc Szalasi arresterades efter kriget av amerikanska trupper men lämnades ut till Ungern där han ställdes inför rätta, han dömdes till döden och hängdes i Budapest i mars 1946. Péter Gábor blev efter sitt avskedande 1953 en maktlös person och dog 1993.

Litteraturtips: Andrew, Christopher: The KGB (1990).